19/5/11

ΤΕΛΙΚΑ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ;


Απόψεις...κινηματογραφικές


Σχεδόν όλοι έχουν να διηγηθούν μία ιστορία από τα μαθητικά τους χρόνια. Επίσης, σχεδόν όλοι έχουν να εκφέρουν μία άποψη σχετικά με ή κάποια ερμηνεία της φύσης της σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δάσκαλο και μαθητή. Τόνοι μελανιού έχουν καταναλωθεί σε αναλύσεις βιβλίων αναφορικά με το θέμα αυτό. Επιπροσθέτως, δεκάδες ταινίες έχουν γυριστεί με θεματολογία παρμένη από τη σχολική ζωή και την περίπλοκη αυτή σχέση.
Η κάθε ταινία επιλέγει να εστιάσει σε μία συγκεκριμένη πτυχή της σχέσης αυτής: Α) στο ρόλο του δασκάλου-εμπνευστή των μαθητών, ο οποίος, ως άλλος καλός ποιμένας, βάζει το ποιμνίο του στο σωστό δρόμο.


Β) στο ρόλο του δασκάλου ως όργανο της προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης, όταν οι καιροί απαιτούν να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση στη σκέψη και κρίση των πολιτών από ό,τι προβλέπεται ως σωστό από το εκάστοτε καθεστώς.


Γ) στην ουσία της σχέσης αυτής, δηλαδή στην περιπλοκότητά της. Στο ότι είναι μία σχέση, όπως κάθε ανθρώπινη, με τα πάνω και τα κάτω της, με τις καλές και τις κακές στιγμές της, με τους καυγάδες αλλά και τα παιχνίδια στην αυλή ανάμεσα σε δασκάλους και μαθητές. Αυτό ακριβώς κάνει η ταινία «Ανάμεσα Στους Τοίχους» (Entre Les Murs).


Γυρισμένη το 2008 σε σκηνοθεσία Laurent Cantet και με πρωταγωνιστές τους Francois Begaudeau και μία ομάδα εφήβων (στο ρόλο των μαθητών) παρουσιάζει με απλότητα και ρεαλισμό το τι συμβαίνει στην καθημερινότητα μίας σχολικής κοινότητας ενός Γυμνασίου σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισίου. Η ταινία παρουσιάζει τη σχέση του καθηγητή-υπεύθυνου τάξης με τους μαθητές του καθώς επίσης και σκηνές από τη ζωή των συναδέλφων μέσα στο γραφείο των καθηγητών κατά τα διαλείμματα ή σε συνεδριάσεις. Τέλος, αγγίζει, χωρίς να εμβαθύνει, το ευαίσθητο θέμα των εύθραυστων σχέσεων μεταξύ καθηγητών-γονέων.


Από την ταινία απουσιάζει εντελώς η μουσική επένδυση και η γρήγορη δράση που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Όλη η πλοκή λαμβάνει χώρα στους 4 τοίχους μίας αίθουσας (κυρίως) ή σε άλλους χώρους του σχολείου. Αρκεί όμως για να σε κρατήσει σε ένταση. Οι ερμηνείες μεστές και απόλυτα αληθοφανείς. Οι ανήλικοι πρωταγωνιστές της ταινίας δεν είναι επαγγελματίες. Απλά υποδύονται τον εαυτό τους, τον έφηβο. Στο φεστιβάλ των Καννών της απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας. Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του πρωταγωνιστή της, ο οποίος, επίσης, υποδύεται τον εαυτό του μιας και έχει εργαστεί ως καθηγητής λογοτεχνίας και το βιβλίο είναι ουσιαστικά η μεταφορά των εμπειριών του από την τάξη στο χαρτί και από εκεί στο πανί της μεγάλης οθόνης.

Διαβάστε (αφού δείτε την ταινία):


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου