29/3/13

Δελτίο τύπου για την 'Ημέρα Θετικών Επιστημών"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ημέρα Θετικών Επιστημών στο Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”   

Για δεύτερη σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον» με μεγάλη επιτυχία η «Ημέρα Θετικών Επιστημών» την Τετάρτη 6 Μαρτίου. Η ημερίδα απευθυνόταν κυρίως στο γυμνάσιο και το λύκειο του σχολείου, ήταν όμως ανοιχτή και στο κοινό της πόλης. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Α. Αργυρός, Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, με θέμα: «Υπολογιστική Όραση: κάνοντας τα ρομπότ να βλέπουν», Γ. Αγγελάκης, Μαθηματικός, με θέμα: «Ο Γνώμονας» και Λ. Οικονόμου, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φυσικής, ο οποίος έδωσε δύο ομιλίες. Το πρωί της ημερίδας συνομίλησε με τους μαθητές για τις θεμελιώδεις αρχές της Φυσικής, ενώ η απογευματινή ομιλία του  σε γονείς και εκπαιδευτικούς είχε θέμα: «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας». Στην ημερίδα συμμετείχαν και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου, οι οποίες παρουσίασαν την ερευνητική τους εργασία με θέμα: «Διάχυτη Νοημοσύνη». Συντονιστής της όλης εκδήλωσης ήταν ο κ. Δ. Κληρονόμος, βιολόγος του Εκπαιδευτηρίου.
 
Ο πρώτος ομιλητής, κ. Α. Αργυρός, μίλησε στους μαθητές για την υπολογιστική όραση και τη ρομποτική, εξήγησε πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε μηχανές-ρομπότ που έχουν αντίστοιχες ικανότητες με αυτές του ανθρώπου, έδωσε παραδείγματα σύγχρονων εφαρμογών υπολογιστικής όρασης (π.χ. χρήση της ρομποτικής στην ξενάγηση μουσείων, στη χαρτογράφηση χώρων, στην παρακολούθηση στόχων, στην ιατρική κ.λπ.) και πρόβαλε πολυμεσικό υποστηρικτικό υλικό που συνεπήρε τους ακροατές στου. Την ομιλία του ακολούθησε η παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας των δύο μαθητριών της Α΄Λυκείου σχετικά με τη διάχυτη νοημοσύνη, η οποία είναι μια βασική ερευνητική δραστηριότητα του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Οι μαθήτριες μας μίλησαν ειδικότερα για το πώς οι εφαρμογές της διάχυτης νοημοσύνης και η δημιουργία ενός «έξυπνου περιβάλλοντος» με τη βοήθεια των εφαρμογών της υπολογιστικής όρασης μας βοηθούν στο να γνωρίσουμε την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας, μέσω διαδραστικού λογισμικού το οποίο ήδη χρησιμοποιείται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 

Στη συνέχεια, ο κ. Γ. Αγγελάκης, Μαθηματικός και υπεύθυνος της Εστίας Θετικών Επιστημών, η οποία στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρουσίασε στα παιδιά την ιστορική εξέλιξη του γνώμονα. Ο γνώμονας είναι ένα απλό επιστημονικό όργανο, το οποίο χρησιμοποιούνταν από αρχαίους λαούς ως δείκτης ηλιακών ρολογιών για τη μέτρηση του χρόνου, τον προσδιορισμό των ισημεριών και των ηλιοστασίων, την εύρεση της διάρκειας των εποχών και τη χάραξη της μεσημβρινής γραμμής. Ο ομιλητής έδωσε δύο παραδείγματα χρήσης του γνώμονα: ο υπολογισμός του ύψους της πυραμίδας του Χέοπα από τον Θαλή τον Μιλήσιο και ο προσδιορισμός με εκπληκτική ακρίβεια της περίμετρου της Γης από τον Ερατοσθένη. Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του εξήγησε στους μαθητές τους σχηματικούς, τετράγωνους, ετερομήκεις και τριγωνικούς αριθμούς μαζί με τις ιδιότητές τους, και με μια σειρά παραδειγμάτων προσπάθησε να βάλει τους μαθητές στο παιχνίδι των απλών μαθηματικών υπολογισμών.  

Ο κ. Λ. Οικονόμου, στην πρώτη του ομιλία προς τους μαθητές, μίλησε για τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου να  εξηγήσει τον κόσμο γύρω του. Εξήγησε τις διαστάσεις και τη δομή του ατόμου και αναφέρθηκε στην Ατομική ιδέα και στα τρία βασικά συστατικά της ύλης: τα πάνω κουάρκ, τα κάτω κουάρκ και τα ηλεκτρόνια. Στη συνέχεια παρουσίασε τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης (βαρυτική, ηλεκτρομαγνητική, ισχυρή και ασθενής πυρηνική), πάνω στις οποίες στηριζόμαστε, για να εξηγήσουμε όλα τα φυσικά φαινόμενα. Έκανε μια εισαγωγή στις αρχές της κβαντομηχανικής και συζήτησε με τα παιδιά για τους φυσικούς νόμους. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ο κ. Λ. Οικονόμου παρουσίασε τη σχέση μεταξύ μάζας και μεγέθους από τα στοιχειώδη σωμάτια  μέχρι τα πολύ μεγάλα αστρικά σώματα. Ανέπτυξε με λεπτομέρειες τις αρχές της κβαντομηχανικής, η οποία αναπτύχθηκε με σκοπό την ερμηνεία φαινομένων που η κλασική μηχανική αδυνατούσε να περιγράψει. Εστίασε το ενδιαφέρον του στον κυματοσωματιδιακό δυϊσμό και στη φιλοσοφική θεώρηση της Ανθρωπικής αρχής. Μίλησε για την προσπάθεια ενοποίησης των τεσσάρων θεμελιωδών δυνάμεων, για τη μεγάλη ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων και για τις μελέτες που γίνονται όσον αφορά τη Μεγάλη Έκρηξη, την εξέλιξη και τη διαστολή του σύμπαντος. 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου