2/4/13

Ομιλία της Προέδρου Πρωτοδικών Ηρακλείου στους μαθητές της γ' γυμνασίου και επίσκεψη στα δικαστήρια Ηρακλείου

Στις 2 Απριλίου, ημέρα Τρίτη, οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου -και τα δύο τμήματα- υποδέχτηκαν στην τάξη τους την δικαστικό κ. Ευαγγελία Ψαράκη, η οποία τους μίλησε για τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.
Η κ. Ψαράκη, Πρόεδρος Πρωτοδικών τώρα, πληροφόρησε τους μαθητές για τις σπουδές, την πορεία, την εξέλιξη, τις υποχρεώσεις, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες ενός δικαστικού, τις δυσκολίες αλλά και την ομορφιά του επαγγέλματός της. Τόνισε ιδιαίτερα ότι, αν δεν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, για την απονομή της δικαιοσύνης, τότε σίγουρα δεν μπορείς να ασκήσεις το συγκεκριμένο επάγγελμα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον τρόπο που ασκείται η δικαστική λειτουργία σήμερα στη χώρα μας, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, και απάντησε, με πολλή προθυμία, στις ποικίλες ερωτήσεις των ακροατών της. Όμως η συνάντηση αυτή είχε και συνέχεια, αφού η ίδια ενθάρρυνε τη διάθεσή μας να επισκεφτούμε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και να παρακολουθήσουν οι μαθητές μια δίκη σε αίθουσα του δικαστηρίου.



Έτσι, την Πέμπτη 18/4/2013, η γ΄ γυμνασίου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ένα άλλου είδους «μάθημα», έξω από τις δικές της αίθουσες διδασκαλίας. Επισκέφτηκαν το δικαστήριο, όπου τους ξενάγησε στο κτίριο και τις διάφορες υπηρεσίες με ιδιαίτερη υπομονή και σχολαστικότητα η γραμματέας κ. Παπαδάκη Μαρίνα-πολύ πρόθυμη και ευγενική. Ακολούθως μπήκαν σε μια αίθουσα
δικαστηρίου, για να παρακολουθήσουν μια δίκη, στην οποία προήδρευε η κ. Ψαράκη. Άκουσαν εκεί την αγόρευση του εισαγγελέα, τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, τον ίδιο τον κατηγορούμενο, που ζήτησε να συμπληρώσει την απολογία του, και τέλος την απόφαση του δικαστηρίου. Ήταν πράγματι μια εξαιρετική εμπειρία για τους μαθητές, μια που δεν είχαν ξαναβρεθεί ποτέ σε δίκη, όπως είπαν. Ίσως πρωτόγνωρα ήταν γι’ αυτούς κι όλα όσα είδαν ή αντιλήφθηκαν στον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου, στους διαδρόμους, στις αίθουσες, έξω από τα ανακριτικά γραφεία, στην κίνηση του πλήθους, στα πρόσωπα των ανθρώπων που κάποιος λόγος τούς είχε φέρει εκεί.


Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Ευαγγελία Ψαράκη, για όλη αυτή την πλούσια
και διδακτική με τον τρόπο της εμπειρία για τους μαθητές μας. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως η ίδια η κ. Ψαράκη υπήρξε άριστη μαθήτρια και είναι απόφοιτος του «Παγκρητίου». Τη συγχαίρουμε και της
ευχόμαστε να συνεχίσει το δύσκολο έργο της με την ίδια αγάπη και αφοσίωση που τη διακρίνει.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου