15/2/13

Με αφορμή τη σχεδία του Οδυσσέα...


Μαθητές της α’ γυμνασίου γράφουν τις σκέψεις τους με αφορμή τη θάλασσα, τη σχεδία του Οδυσσέα αλλά και το ναυάγιό του...

 Ακολουθούν δύο από τα κείμενα των μαθητών. Περισσότερες σκέψεις για τη θάλασσα στο επόμενο τεύχος του "Μέρες Σχολείου".

"Η θάλασσα, για μένα, είναι ένα ήρεμο μέρος που σε ξεκουράζει και σε χαλαρώνει. Αν όμως αγριέψει…. παρασέρνει τα πάντα στο διάβα της. Άγρια κύματα, καταιγίδες, αστραπές και βροντές φτιάχνουν ένα άγριο τοπίο, το οποίο είναι συγχρόνως και πανέμορφο. Σε παρασέρνει να μπεις και να τη νιώσεις. Το θέμα δεν είναι να ξέρεις να κολυμπάς, το θέμα είναι να μην φοβάσαι να μπεις. Η θάλασσα προσφέρει πολλά, εμείς, ωστόσο, δεν τα αξιοποιούμε όπως πρέπει. Πετάμε σκουπίδια και την μολύνουμε, σκοτώνουμε τα ψάρια και τα καβούρια της. Η θάλασσα είναι μαγευτική αλλά και παράξενη. Πάνω από όλα, όμως, μας ενώνει. Ενώνει όλες τις ηπείρους, αλλά ταυτόχρονα τις χωρίζει."
 Βασίλης-Σταύρος Βρέντζος



"Η θάλασσα είναι γαλάζια και απέραντη. Η κίνηση που κάνει σε μαγεύει και το άρωμα από τα φύκια και το ιώδιο σε ηρεμούν. Αν το σκεφτούμε, είναι σαν ένας δρόμος ατελείωτος χωρίς στροφές και γκρεμούς, αλλά είναι και επικίνδυνος δρόμος. Η θάλασσα κρύβει  όμως και ναυάγια. Μπορούμε να κολυμπήσουμε, να ταξιδέψουμε και να ψαρέψουμε, όχι μόνο ψάρια αλλά και κοχύλια, κοράλλια και μαργαριτάρια. Όταν ταξιδεύουμε μπορούμε να γνωρίσουμε ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς και να ανταλλάξουμε προϊόντα και ιδέες. Η ηρεμία της θάλασσας όμως δεν είναι σίγουρο πως θα κρατήσει μέχρι την επόμενη στιγμή. Ο όγκος της είναι τεράστιος και όταν αγριεύει δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Κρύβει ρεύματα, ρουφήχτρες και δύσκολα βγαίνουμε από αυτήν."
Μάνος Αρχοντάκης 


Κατόπιν, ο κάθε μαθητής ανέβηκε στη.... σχεδία που έφτιαξε, στο πλαίσιο του μαθήματος της Οδύσσειας, και βγήκε στα ανοιχτά! Υπεύθυνοι για αυτό το ταξίδι η φιλόλογος Δέσποινα Ασκιανάκη και ο γυμνασιάρχης Κώστας Ανδριώτης. Για του λόγου το αληθές, δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:


Όλγα Γλακουσάκη

Γιάννης Κοπιδάκης

Δημήτρης Ζιαμπάρας

Θοδωρής Καμπιτάκης-Μαραγκάκης

Ιωάννα Παπιδάκη

Μιχάλης Χατζημάρκος

Μιχάλης Ζαχαράκης

Μάριος Πλευράκης

Μάνος Αρχοντάκης

Χαρά Μουρτζάκη

Εμμανουέλα Τσάλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου